Dokładnie, tym bardziej, że każdy zagląda do Ciebie jeżeli ma ochotę.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem. Pozdrawiam, Piotr. Moje rośliny ogrodoweMoje trawy ozdobne Zapraszam na moją stronę: ogrodypetrusa.pl | Wszystko o trawach ozdobnych | Projektowanie i wykonanie ogrodów | Doradztwo ogrodnicze |
Kochani wracając do clematisów..czy tangucki clematis posadzony tego roku wymaga okrycia? Konkretnie chodzi mi o nadziemna część. Nóżki obsypałam korą i myślę,że wystarczy...
Można go ewentualnie okryć kopczykiem z kory jakby nastały mega silne mrozy, choć wątpię.
Niech ogród będzie moją pasją, wytchnieniem i odpoczynkiem. Pozdrawiam, Piotr. Moje rośliny ogrodoweMoje trawy ozdobne Zapraszam na moją stronę: ogrodypetrusa.pl | Wszystko o trawach ozdobnych | Projektowanie i wykonanie ogrodów | Doradztwo ogrodnicze |
Dobrze tez odbijają z pędów jeżeli posadzimy je trochę głębiej niż były posadzone w donicy. Jest to też dobry sposób aby uniknąć uwiądu powojników
O proszę, ale dzięki Wam podwieszkę swoją wiedzę, tylko Halinko nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, czyli mam przyciąć czy całkowicie uciąć jeden pęd i wsadzić do ziemi?
Pozostawić te ok.60cm licząc od korzenia , resztę odciąć i te 60cm przygiąć ,zrobić rowek ,przysypać ziemią .Teraz jest już za późno ,może wczesną wiosną .
Piotrku , czy dobrze zrozumiałam? Zbyt płytko posadzone powojniki atakuje uwiąd , natomiast głębokie sadzenie temu zapobiega? U mnie prawie wszystkie nowo posadzone powojniki chorowały
Elu ,bo korzenie nie lubią zbyt mocnego nagrzania od słońca dlatego albo sadzi się głębiej ,albo należy zasłonić nagrzewanie przez posadzenie przed powojnikiem jakiś niskich roślinek .Stara zasada : " nogi w cieniu ,głowa w słońcu ".