Chleb

Czyli o tym jak plony z działki wykorzystać w kuchni

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-10-14, 18:16

Mario , ale pyszny chlebek Ci się upiekł , mniam , mniam :)
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: mmmm5 » 2017-10-16, 21:11

Chleb z mąką dyniową i ziarnami słonecznika:
Załączniki
002.JPG
Pozdrawiam Maria
Kolosy
Awatar użytkownika
mmmm5
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 3982
Rejestracja: 2011-04-30, 17:59

Re: Chleb

Postautor: Bettiw » 2017-10-16, 21:30

Piękne chleby, dawno mnie nie było, a tu takie ciekawostki, kiedyś też piekłam chleby, raczej w foremce, pamiętam, że trochę pracy było, może bardziej pilnowania, ale smak wyśmienity, no i dodatki można dosypać dowolne. Dziewczyny tak trzymać :padam:
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1312
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-10-16, 21:44

Marysiu , aż ślinka leci ... :oczami: Wygląda smakowicie i taka złota skórka Ci wyszła .Jak już wypróbujesz wszystkie oryginalne mąki ,które zakupiłaś , to koniecznie napisz , co najbardziej Ci smakowało , trudno mi zgadnąć z jakiej mąki chlebek byłby najsmaczniejszy. A tak " na oko' chociaż , mogłabyś podać proporcje ?

Beatko - Dzięki :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-10-16, 22:12

DSC_1589.JPG
Z tego samego ciasta , po lewej jest chleb z foremki , a reszta bez .
DSC_1600.JPG
Miał być biały chlebuś ,ale zapomniałam kupić białej mąki .


Dzisiejszy wypiek , waga całości : 1650 gramów.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-10-17, 09:00

Sylwia,Gosia pisze:Marysiu , aż ślinka leci ... :oczami: Wygląda smakowicie i taka złota skórka Ci wyszła .Jak już wypróbujesz wszystkie oryginalne mąki ,które zakupiłaś , to koniecznie napisz , co najbardziej Ci smakowało , trudno mi zgadnąć z jakiej mąki chlebek byłby najsmaczniejszy. A tak " na oko' chociaż , mogłabyś podać proporcje ?

Żeby nie powtarzać , podpisuję się pod Gosią /wybacz / :padam:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-10-17, 15:19

Ok. Halinko , lubię "podwójne myśli " :-D .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-11-28, 23:24

DSC_2002.JPG
Piątkowy chlebek .Nie chcę się chwalić , ale cieszyć z Wami , ostanie chleby wyszły nie tylko dobre ,ale i super mięciutkie .one po prostu muszą swoje wyrosnąć i basta :)
DSC_2011.JPG
Marysiu , to drożdżowe rogaliki z Twojej książki . Miałam ochotę na nadzienie serowe i było dość rzadkie typu krem ,więc zamiast zawijać rogaliki , zamknęłam nadzieje w torebkach. Bardzo łatwo ,szybko i przyjemnie się zagniata to ciasto. Rogaliki w przepisie są bez nadzienia ,pewnie dlatego ,że przypominają bardziej bułeczki maślane ,dobre z marmoladą i z miodem na śniadanko :).
DSC_2020.JPG
To moje sobotnie wypieki.
Załączniki
DSC_2004.JPG
Mięciutki , taki jak chciałam z małej ilości białej mąki ,orkiszowej z nasionami ,trochę gryczanej i żytniej.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-11-29, 10:52

Gosia zawodowiec :padam:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: Bettiw » 2017-11-29, 22:39

Gosia robotna gospodyni, pięknie wypieki wyglądają no i smakują na pewno wybornie,
Ogródek Bettiw z pozdrowieniami od Beaty
Bettiw
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 1312
Rejestracja: 2008-07-21, 11:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-12-02, 02:02

Halinko i Beatko , dziękuję :) .Zawsze to miło ,jak ktoś doceni moje starania . Mój młodszy syn , zawsze mówi ,że wszystko co piekę jest dobre ,bo robione w domu ,chwali nawet te mniej udane :hyhy: .

Halinko , w końcu zrozumiałam dlaczego robisz chlebki w foremce . Mój przepis ,który dostałam wiosną z odrobiną zakwasu , jest chyba na taki właśnie chleb .To 1 kg mąki na 560 ml wody i konsystencja taka jak kiedyś mi pokazywałaś .Ponieważ koleżanka z tego samego przepisu robiła chleb bez foremki , to sądziłam ,że to ten gęściejszy ,ale chyba nie .Porównałam przepisy z książeczki i chleb ,który można robić bez foremki ,a co za tym idzie gęściejsze ciasto ,to jakieś 450 ml wody na 1 kg mąki .Dzisiaj taki próbowałam wyrobić i do tego trzeba mieć nie lada zdrowie i krzepę .Dolałam troszkę ( 50 ml ) mleka i wyrobiłam ,nadal dość gęstą masę .Poeksperymentuję , na błędach najlepiej się uczymy ,a chleb domowy i tak da się zjeść w razie czego.

Do zainteresowanych : mam przepis na chleb z dynią .Kiedyś go na pewno wypróbuję i napiszę ile jest wart ,ale jeśli np. Marysia chce wykorzystać zamrożoną dynię ( lub ktoś inny) , to służę przepisem.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-12-02, 09:51

Gosiu , dlatego piekę chleb w foremce bo nie muszę uważać na gęstość ciasta , zawsze urośnie , natomiast by upiec chleb bez foremki na kamieniu trzeba długo wyrabiać do odpowiedniej gęstości , aby się nie "rozlazł", a ja nie mam siły w ręce /wiadome/ i cierpliwości :hyhy:
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

Re: Chleb

Postautor: tadek » 2017-12-02, 20:16

...a ja nie mam siły w ręce /wiadome/ i cierpliwości :hyhy:

Dlatego też ciasto powinien mieścić dobrze umięśniony przystojniak, będący jednocześnie ozdobą kuchni; a PANIE powinny TYLKO nim i robotą w kuchni i w domu zarządzać... ;)
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 7017
Rejestracja: 2011-10-30, 19:23

Re: Chleb

Postautor: Sylwia,Gosia » 2017-12-02, 22:51

Halinko , masz całkowitą rację . Dzisiejsze chlebki bez formy wyszły nieco płaskawe :mrgreen: , choć jak na ciemny chleb wystarczająco pulchne , wolę jednak te w foremce , dokładnie tak samo jak Ty Halinko :hyhy: .

Kochany Tadziu , gdzie Ty się uchowałeś !? Masz całkowitą rację :lol: , tylko gdzie znaleźć takiego przystojniaka ,w dodatku takiego ,który chciałby wyrabiać ciasto na chleb ? :-D
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: Balkony Gosi, Sylwii.
Awatar użytkownika
Sylwia,Gosia
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5589
Rejestracja: 2015-03-24, 14:15
Lokalizacja: Włochy-Lombardia.

Re: Chleb

Postautor: malina » 2017-12-04, 09:26

Tadziu , przystojniak ozdobą kuchni - nie będę rozwijać tematu ;) ja takiego , nawet nieprzystojnego nie mam :hyhy: mnie maszyna zarabia chleb i nie muszę się jej odwdzięczać :rotfl:
Gosiu , tak trzymaj , chleb ma być smaczny , obojętnie jak jest zarabiany :D
Pozdrawiam z uśmiechem Halina.
Ogród Maliny
Awatar użytkownika
malina
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
 
Posty: 5349
Rejestracja: 2013-10-26, 09:52

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kącik smakosza