Brązowa pieczarka?

Wszystko co jest związane z uprawą warzyw
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Brązowa pieczarka?

Post autor: tadek »

Dzisiaj będąc na rynku, kopiłem niecodzienne grzyby! :zdziwko:

Sprzedawczyni na jednym ze straganów zachwalała pieczarkę,
którą nazwała sowo-pieczarka, czy pieczarka sowia (?). Nie pamiętam już dokładnie, jak ją nazwała, ale udało się jej skusić mnie do zakupu tych grzybów.
Za kilogram wołała 7 zł....
Tym czasem po powrocie z niecodziennym zakupem do domu, chcąc dowiedzieć się coś więcej o tej odmianie, zacząłem przeglądać internet, ale nic na temat takiego gatunku pieczarki nie znalazłem.
Znalazłem za to opis i pochwały ukierunkowane w stronę pieczarki brązowej.
Kilka stron polecało je do hodowli amatorskiej, chwaląc sobie prostotę otrzymywania w domowych zaciszach, plonów z pieczarki brązowej, np. tutaj: uprawa pieczarek w domu

:zawstydzony:
Jak myślicie, czy kupiona przeze mnie pieczarka również pochodzi z takiej domowej hodowli?
Mnie wydaje się że raczej tak.
Poniżej wstawiłem zdjecia kupionych przeze mnie pieczarek:
1-P1080867.JPG
3-P1080873.JPG
2-P1080869.JPG
4-P1080871.JPG
Rodzaje grzybni grzybów jadalnych

:zawstydzony:
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
rafaloku
Administrator
Posty: 1871
Rejestracja: 2007-12-06, 18:23

Re: Brązowa pieczarka?

Post autor: rafaloku »

Ładnie wyglądają. Smaku nie znam bo sam w domu uprawiałem tylko białe. Te do domowej uprawy polecam ;-) Następnym razem jak będę je mieć to zrobię zdjęcia.
Rafał
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Brązowa pieczarka?

Post autor: tadek »

Pokazane na zdjeciu pieczarki, jeszcze chłodzą się w lodówce. Jutro mają trafić z cebulka na patelnię...
Jestem ciekawy jak smakują?
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
Awatar użytkownika
tadek
Mistrz dyskusji!
Mistrz dyskusji!
Posty: 6870
Rejestracja: 2011-10-30, 18:23

Re: Brązowa pieczarka?

Post autor: tadek »

Moje pieczarki są już przetworzone! Zostały usmażone z cebulką! :roll:

- I faktycznie, ta pieczarka w smaku wydawała mi się zupełnie inna, była jak by mniej mdła, w porównaniu do białej pieczarki. Smak był pośredni, trochę smakowała za pieczarką, a trochę za grzybem z lasu. :zdziwko:

Poniżej wstawiłem przekrój tego grzybka:
2-P1080896.JPG
Co ciekawe, te dwa zdjecia zrobiłem z lampą błyskową, przez co grzybek przedstawiony na nich wygląda inaczej.
Na jego kapeluszu uwidocznił się wzorek charakterystyczny dla kani (sowy).
A może pokazanie się wzorków spowodowane jest to tym, że grzybki dwa dni leżały w lodówce?
1-P1080893.JPG
Zapraszam do mnie: W ogródku Tadeusza ->>
ODPOWIEDZ