Twoja wyszukiwarka
Forum dyskusyjne użytkowników
PoradnikOgrodniczy.pl

Zapraszamy także do:
Księgarnia Ogrodnicza
Encyklopedia Roślin
Blogi naszych przyjaciół:
Ogród Danieli Ogród Wrocławski Blog Zielarski Choroby i Szkodniki Roślin
Forum Ogrodnicze
Kochasz ogrody? Przyłącz się do nas!

FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Reklama 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bielenie drzew owocowych
Autor Wiadomość
Orania 
Zagorzały dyskutant

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-01-26, 20:33   

Erazm,DzIęKuJĘ za adresy! Sprawa nie jest taka prosta jak mi sie wydawało.Chyba wszystkie drzewa owocowe w moim ogrodzie chorowały[ usychają} lub chorują.Ale o dziwo, te które owocowały to miały smaczne, zdrowe owoce. Rozumiem, że tak będzie do czasu...
Zdjęcia prześlę później ,bo teraz leje jak z cebra!Pozdrawiam! :lol:

Orania 
Zagorzały dyskutant

Wysłany: 2008-04-17, 20:08   

Tak wygląda pień drzewa owocowego niebielony latami..

Ostatnio zmieniony przez Orania 2009-01-20, 18:44, w całości zmieniany 1 raz  

erazm 
Zagorzały dyskutant

Wysłany: 2008-04-18, 08:36   

Rany ma zagojone. Jest według mnie wszystko ok. Możesz wykonać oprysk pnia Miedzianem.

Czarodziej 
Lubi podyskutować

Wysłany: 2008-07-18, 20:34   

Bielenie drzew w moim małym sadzie

Skład mieszanki do bielenia 10 litrów wody, 2 kg wapna, 250 gram mąki pszennej. Koszt bielenia: wapno 6 kg 8 zł, mąka 2 zł. = 10 zł obielone 40 drzew i drzewek łącznie.

Elżbieta 46 
Mistrz dyskusji!

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-07-18, 21:04   

Czy to znaczy że teraz powinno się bielić drzewka ja zawsze robiłam to bardzo wczesną wiosną :roll:
Ostatnio zmieniony przez Elżbieta 46 2008-07-18, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  

Emil 
Mistrz dyskusji!

Wysłany: 2008-07-18, 21:18   

Nie, nie... zgaduje, że Przemo chciał tylko pokazać jak On to robi. Termin bielenia się nie zmienił, chociaż przy takich anomaliach pogodowych, kto wie, może już niedługo ;-) :-D

Elżbieta 46 
Mistrz dyskusji!

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-07-18, 21:44   

:oops: ze mnie to taki ogrodnik... :oops:

Emil 
Mistrz dyskusji!

Wysłany: 2008-07-18, 22:22   

Elżbieta 46 napisał/a:
:oops: ze mnie to taki ogrodnik... :oops:

Moim zdaniem nienajgorszy ;-) :-D

Orania 
Zagorzały dyskutant

Wysłany: 2009-01-20, 20:10   Re: Bielenie drzew owocowych

Rok temu ERAZM nam przypomniał!

erazm napisał/a:
Przypominam, że pod koniec grudnia - na początku stycznia należy przeprowadzić zabieg bielenia drzew, przy użyciu wapna (1kg na 4-5 l wody). Zabieg ten powtarzamy w momencie zmycia wapna przez opady deszczu. Zapobiega to powstawaniu pękania pni i ran zgorzelinowych na pniach i konarach drzew owocowych. :lol:

Część drzewek jest już pobielona.

Ha-linka 
Mistrz dyskusji!

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-01-20, 22:12   

Moje drzewka pobielił mój małżonek w grudniu, ale teraz już częściowo się zmyły i konieczna jest powtórka tylko nie wiem kiedy. :oops: :mrgreen:

gosia2501 
Moderator

Pomogła: 108 razy
Wysłany: 2009-01-21, 11:13   

Halinko najlepiej teraz pod koniec stycznia, gdyby znów zostały zmyte zabieg trzeba będzie powtórzyć. Szczególnie musimy o to dbać od lutego do marca. Bielimy drzewa nie w celu dekoracyjnym, jak to robi większość moich sąsiadów malując drzewa najczęściej na Wielkanoc ;-) :lol: . Ale w celu ochrony ich przed nadmiernym nagrzewaniem od słońca co prowadzi do pękania kory, przez co drzewo narażone jest na zarodniki szkodliwych grzybów, np. rak i zgorzel. Szczególnie trzeba chronić poprzez bielenie młode jabłonie na słabszych podkładkach i wiśnie. Odradzałabym bielenie wapnem, gdyż odciąga ono wodę z młodej kory, co może doprowadzić do szkód spowodowanych wysuszeniem. W sklepach ogrodniczych można dostać specjalne środki do bielenia drzew owocowych.
Nasze drzewa możemy zabezpieczyć również przez ocienianie południowej strony pnia. W tym celu można ustawić deski lub nałożyć falistą tekturę, karton, słomę lub np. gałązki świerkowe.

Ha-linka 
Mistrz dyskusji!

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-01-21, 21:20   

Dziękuję Gosiu! :-D postaram się jeszcze do końca stycznia to zrobić może już nie będzie padać! :-)

piotrek_ns 
Moderator

Wysłany: 2009-01-21, 22:14   

U mnie na ogrodzie się ze mnie śmiali gdy malowałem drzewa już w grudniu. I ciągle panuje opinia, że bielenie drzewa zabija szkodniki i chroni przed chorobami i też najczęściej malują na wiosnę. Jak tłumaczyłem że to już za późno i że to zabieg chroniący pień drzewa i nie chroni przed szkodnikami (chyba że gryzącymi korę jak zające czy sarny) i chorobami. No chyba że dodało by się coś takiego do wapna którym malujemy pień. Ale zauważyłem postęp u niektórych osób, bo bielą drzewka w środku zimy i albo w końcu posłuchali albo się oczytali. :-D

Orania 
Zagorzały dyskutant

Wysłany: 2009-01-24, 08:48   

Opinia, że bielenie drzew chroni przed szkodnikami faktycznie mocno się zakorzeniła i teraz jest traktowana jako zabobon. Ale ja próbuję mysleć w drugą stronę - może coś w tym jednak jest, w takim minimalnym stopniu, w stopniu opieki nad drzewem.
Kiedy zaczęłam opiekować się moim starym sadem , pnie drzewek były bardzo chropowate i popękane.Pod taką korą mogły ukrywać się larwy itp. Kiedy doprowadziłam pnie do porządku, potem je pobieliłam, stały sie zupełnie gładkie i tym samym miejsce ewentualnego lęgu zniknęło. Nie uchroni to oczywiście drzew przed chorobami wynikającymi z atakowania pędów lub kwiatów i oczywiście chorób drewna ale może nie pozwoli na wylęg co niektórych pasożytów, ktore zimują pod korą.
A gdyby tak pofantazjować, to jaki środek możnaby dodać do wapna i przeciwko jakim pasożytom? Chyba tylko wybiórczo na te pasożyty, które zimują na pniu i konarach, pod korą?

piotrek_ns 
Moderator

Wysłany: 2009-01-24, 09:37   

To że kora popękała to był efekt niewapnowania pnia. W dzień w słoneczną pogodę wierzchnie warstwy kory rozgrzewają się na słońcu, puszczają soki a potem przychodzi noc zamarza woda, lód rozszerza się i kora zaczyna pękać. Bielenie nie ma bezpośredniego działania na ochronę przed szkodnikami ale pośrednie, tak jak piszesz, szkodniki nie mają gdzie się chować i rozmnażać.
A co by można dodać do wapna by miało jeszcze dodatkowe działanie to raczej nie przeciw szkodnikom tylko jak już to na choroby. Szkodniki jeszcze śpią o tej porze roku, a preparaty w większości są o działaniu natychmiastowym i krótkotrwałym. Ja zastanawiałem się nad dodaniem do wapna miedzianu, jako środka grzybobójczego o długim działaniu i dużym spektrum działania.

Odpowiedz do tematu